Talon historiaa
Kuvissa vasemmalta: Anna Hoffren, Gina Hoffrenin toinen aviomies Petter Nordman sekä Gina Hoffren poikansa Petruksen kanssa.
Tiedetään, että Kirkkokatu 4:ssä, nykyisen Ravintola El Pation tontilla, on 1760-luvulla sijainnut ajuri Ottelinin perheen omistama vaatimaton rakennus. Talo siirtyi 1770-luvulla merimiehenleski Anna Selinin haltuun. Annalla oli vuokralaisina pellavankutoja Eric Kruse vaimonsa ja viiden tyttärensä kanssa.
1790-luvulla taloon muutti kestikievarinpitäjä Carl Pärnberg vaimonsa Caisa Näslindhin kanssa. Heidän tarkoituksenaan oli avata talossa kestikievari. Pärnberg kuitenkin kuoli kievarin avaamisen aikoihin ja hänen leskensä vuokrasi osan kiinteistöstä kaupunginnotaari Carl Forstenille, jonka saksalaissyntyinen renki asusteli tuolloin piharakennuksessa.
Porvoossa raivosi isorokko vuonna 1803 ja päärakennus toimi tuolloin tarttuvien tautien sairaalana parin vuoden ajan. Sen jälkeen talossa on asunut mm. Uudenmaan rakuunarykmentin tallimestari Jacob Uggla sekä majuri Carl Gyllencreutz. Suomen sodan jälkeen talo toimi eläkkeelle siirtyneiden sotilaiden tukikohtana ja pihapiirissa asui ja työskenteli räätälimestari Michael Liljefors kisälleineen. Vuonna 1815 Kirkkokadun kiinteistön osti kaupungin oikeusneuvosmies ja myöhemmin pormestariksi edennyt Erik Åkeson.
Seuraava asukas oli kaupungin postimestari Carl de Geer. Hänet tunnettiin iloisena seuraveikkona ja kortinpelaajana. Elämä kuitenkin koetteli häntä, kun tammikuussa 1837 tuli pääsi irti Vuorikadun puoleisesta talosta ja tuhosi kovana pakkasyönä kaikkiaan 11 taloa, mukaanlukien Kirkkokadun kiinteistö.
Tulipalon jälkeen tontin osti tullinhoitaja Henrik Kniper, joka rakennutti nykyisen 2-kerroksisen päärakennuksen ja piharakennukset vuosina 1837-38. Vuonna 1842 taloon tuli vuokralle Sigrid Virginia eli Gina Hoffren äitinsä Annan kanssa. Gina perusti kotiinsa Suomen ensimmäisen yksityisen ruotsinkielisen tyttökoulun. Ensimmmäisiä oppilaita olivat taiteilija Albert Edelfeltin äiti Alexandra Brandt sekä Porvoon piispan tytär Minette Ottelin. Gina opetti koulussa saksaa, ranskaa ja maantiedettä ja vuonna 1863 koulussa tiedetään olleen jopa yli 40 tyttöä oppilaana. Talossa vietettiin myös vilkasta seuraelämää ja esimerkiksi kansallisrunoija Runeberg vieraili talossa usein vaimonsa Fredrikan kanssa. Myös Ulla Möllersvärd kävi Annan luona iltapäiväteellä.
Ginan kuoleman jälkeen Petrus Nordman, Ginan poika hänen toisesta avioliitostaan, möi talon kauppias Rothille. Myöhemmin talo siirtyi Anders Nybergille ja hänen vaimolleen Selmalle. Koulutalo oli muuttunut kauppiastaloksi, vaikka vielä 1880-luvulla neiti Amanda Krook piti pikkukoulua yhdessä pihan puolen huoneessa. Talo jatkoi elämään kauppiastalona 1900-luvulla ja liikehuoneistossa on ollut siirtomaatavara- ja elintarvikeliikkeitä. 1940-luvulla talo jaettiin pienempiin asuntoihin, joissa oli vuokralaisia.
Piharakennuksessa on ollut asukkaita vielä 1980-luvun alussa mutta viime vuosikymmeninä piharakennuksessa on ollut ravintolatoimintaa. Monien mieleen on jäänyt on vuosia toiminut ravintola El Alba. Sama omistajaperhe on avannut uuden espajalaisravintola El Pation syksyllä 2015. Kestikievariperinteet jatkukoot!